Wet bescherming klokkenluiders

Wet bescherming klokkenluiders2022-11-25T11:48:24+01:00

Hier vind je al onze informatie over de Wet bescherming klokkenluiders, waaronder de precieze wettekst.
Wij schrijven regelmatig advies over de implementatie van de wet en over de nieuwste ontwikkelingen.
Bekijk ook ons overig nieuws voor nog veel meer advies en informatie over klokkenluiders en meldregelingen

Hulp nodig bij het implementeren of algemeen advies over een klokkenluiderregeling?
Wij helpen u graag! Bekijk onze diensten en neem contact met ons op.

Recentste wettekst Wet bescherming klokkenluiders

Artikelen Wet bescherming klokkenluiders

Laatste ontwikkelingen Wet bescherming klokkenluiders

30/09/2022|

De Wet bescherming klokkenluiders is nog niet definitief aangenomen. In oktober zal de Tweede Kamer zich opnieuw buigen over het wetsvoorstel. Na de Tweede Kamer dient ook de Eerste Kamer de wet nog aan te nemen. Toch verwachten wij dat dit niet lang meer zal duren, nu de druk vanuit de Europese Commissie toeneemt. Lees meer.

Separaat meldkanaal per juridische entiteit

28/08/2022|

Vorig jaar schreven wij al dat elke juridische entiteit in de EU met meer dan 49 medewerkers eigen meldkanalen moet inrichten en een onafhankelijke coördinator moet aanstellen. Voor bedrijven met meerdere entiteiten versnippert dit het klokkenluiderbeleid. Sommige IT-platforms bieden echter elegante oplossingen. Sommige organisaties moeten ongeacht hun omvang een eigen meldkanaal inrichten. Wij geven een aantal voorbeelden.

Voortgang Wet bescherming klokkenluiders

28/08/2022|

Ook in de warme zomermaanden van juli en augustus waren er ontwikkelingen met betrekking tot de Wet Bescherming klokkenluiders. Zo is er een discussie over anoniem melden en over de vraag of alleen klokkenluiders die iets melden waarbij het maatschappelijk belang in het geding is beschermd moeten worden. En wanneer is het maatschappelijk belang in het geding?

Tweede wijzigingsvoorstel Wet Bescherming klokkenluiders

09/07/2022|

Vorige week heeft de Minister een gewijzigd wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens dit voorstel worden klokkenluiders niet alleen beschermd als zij mogelijke schendingen van de EU-wetgeving melden, maar ook mogelijke schendingen van Nederlandse wetgeving en van de interne regels van organisaties. Echter, daarbij dient nog steeds het maatschappelijk belang in het geding te zijn. Verder komt de minister ook terug op het onderwerp anoniem melden. Lees meer:

Ga naar de bovenkant