Whitepaper Wet bescherming klokkenluiders
Wat moet u doen voor de Wet bescherming klokkenluiders? Lees daarvoor onze whitepaper “Wet bescherming klokkenluiders” met alle informatie over wat u moet doen om aan de nieuwe wet te voldoen.
In het whitepaper kunt u het volgende vinden:
- Wat verandert er? Denk bijvoorbeeld aan omkering van de bewijslast, het openen van meldkanalen en niet te vergeten, de sanctiemogelijkheden.
- Wat geldt voor u? Voor verschillende bedrijfsgroottes en sectoren is er andere regelgeving.
- Wat moet u doen? Aan de hand van uw situatie bevat het een stappenplan voor wat u moet aanpassen om aan de Wet bescherming klokkenluiders te voldoen.
De Integriteitscoördinator is gespecialiseerd in het opzetten, uitrollen en coördineren van klokkenluiderprocedures. Wij hebben het whitepaper zo zorgvuldig mogelijk opgesteld. Lees daarom onze whitepaper zodat u weet wat er moet gebeuren. Mocht u na het lezen van de veranderingen en de tien stappen meer willen weten of hulp willen bij het voldoen aan de wet, dan kunt u ons altijd benaderen.
Inleiding Wet bescherming klokkenluiders
Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders is van kracht geworden. Daarom moeten veel organisaties hun klokkenluiderprocedure inrichten of aanpassen.
Vanaf nu moeten juridische entiteiten vanaf 250 medewerkers hun klokkenluiderprocedure aangepast hebben en één of meerdere onafhankelijke personen hebben aangewezen die de meldingen van klokkenluiders ontvangt en/of opvolgt.
Ook geldt dit voor alle partijen in de financiële sector en alle organisaties die aan de anti-witwas wetgeving moeten voldoen, ongeacht hun omvang. Juridische entiteiten met 50-249 medewerkers hebben nog tot 17 december 2023 de tijd om zich hierop voor te bereiden.
Dus let daarbij op dat al deze juridische entiteiten een eigen, lokale klokkenluiderprocedure op moeten zetten. Een multinational met een internationaal netwerk van verschillende entiteiten in de diverse EU-landen zal voor iedere entiteit een eigen klokkenluiderprocedure moeten inrichten. Hetzelfde geldt voor een keten met meerdere vestigingen in Nederland.
In het whitepaper zullen we hier meer in detail op ingaan.
Wat doet De Integriteitscoördinator?
De Integriteitscoördinator is gespecialiseerd in het opzetten, uitrollen en coördineren van klokkenluiderprocedures. Wij kunnen u op meerdere fronten helpen:
Externe integriteitscoördinator
Volgens de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders moeten organisaties een onafhankelijke persoon of afdeling aanstellen die de meldingen van klokkenluiders ontvangt en iemand die de meldingen opvolgt. Deze twee rollen kunnen gecombineerd worden! Wij noemen dit de functie van integriteitscoördinator.
Vaak is het nog een hele uitdaging om iemand binnen de organisatie te vinden die deze rol goed kan vervullen en ook volledig onafhankelijk is. Het is namelijk moeilijk om onafhankelijk en objectief zijn als er meldingen over collega’s binnenkomen. Stel ons daarom aan als ervaren, externe integriteitscoördinator.
Cursus Wet bescherming klokkenluiders
Als u toch intern iemand hebt gevonden die onafhankelijk is, dan kunnen we u helpen met het opleiden van deze medewerker(s) met onze cursus Wet bescherming klokkenluiders, zodat u zelf de meldregeling kunt coördineren. Hier leert u in detail hoe en wat te doen. De cursus is interactief zodat u meteen kunt oefenen en er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Schrijf je in voor onze cursus Wet bescherming Klokkenluiders voor Ethics & Compliance Officers en Integriteitsfunctionarissen.