Published On: 19/12/2023

In december 2023 publiceerde NRC Handelsblad een aantal artikelen over vermeende fraude en corruptie bij de Gemeente Rotterdam. De redactie gaf als commentaar: “Pijnlijk dat de Gemeente Rotterdam nog steeds niet op fraude let”.

Journalisten Esther Rosenberg en Joep Dohmen namen de renovatie van het Museum Boijmans Van Beuningen onder de loep. Het museum is inmiddels al jarenlang gesloten. De kosten voor de renovatie van het gebouw, dat eigendom is van de gemeente Rotterdam, worden geschat op EUR 223 miljoen. Het is nog onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen. Daardoor kan het nog jaren duren, voordat het museum, met vele kostbare kunstwerken, haar deuren weer opent. Dit wordt met name veroorzaakt door de benodigde asbestsanering.

Volgens de betrokken ambtenaar van de afdeling Stadsontwikkeling was het verwijderen van asbest zo complex, dat er maar één bedrijf in aanmerking kwam om dit proces te managen. Ditzelfde bedrijf had eerder al de asbestsanering in het Maritiem Museum Rotterdam en de concertzalen van De Doelen begeleid. Daartoe had het 88 facturen ingediend voor meer dan een half miljoen euro voor werkzaamheden als ‘procesmanagement’ of ‘engineeringswerkzaamheden’. Volgens de aanbestedingsregels had er bij meerdere bedrijven een offerte opgevraagd moeten worden, maar dat gebeurde niet. De journalisten ontdekten dat het bedrijf slechts één medewerker heeft, die tevens de directeur-eigenaar is. Het gaat hier om een mevrouw van 82 jaar oud zonder technische achtergrond, die in Limburg bleek te wonen.

Dezelfde ambtenaar van Stadsontwikkeling gaf ook 26 contracten aan één installatiebedrijf. Dit bedrijf betaalde een kwart miljoen euro aan de privébedrijven van de ambtenaar.

De afdeling Vastgoed beschrijft vervolgens een aantal waarschuwingssignalen in een memo en dringt aan op een extern onderzoek. De manager die het memo ontvangt komt echter tot de conclusie dat de afdelingen Vastgoed en Stadsontwikkeling gewoon een slechte relatie met elkaar hebben. Er moeten goedmaakgesprekken komen. Er wordt geen onderzoek gestart. De afdeling Vastgoed stapt vervolgens naar de integriteitsmanager.

Ondertussen stellen twee due diligence analisten ook vragen over de projecten van Stadsontwikkeling. Zij houden enkele dubieuze projecten tegen maar krijgen ook te horen dat ze bepaalde ‘bekende’ partijen niet hoeven te onderzoeken. Zij ontdekken een geval van belangenverstrengeling bij een van deze projecten en worden doorwezen naar de integriteitsmanager. Voor zover bekend, gebeurt daar niets mee. Maar de contracten van de analisten worden niet vernieuwd.

Waren zij klokkenluiders? En werden zij benadeeld? Heeft de Gemeente Rotterdam hierdoor de Wet bescherming klokkenluiders geschonden? Dat is moeilijk te beoordelen met de informatie die we hebben. Maar vanaf buiten ziet het er niet heel geweldig uit.

Nadat de journalisten vragen hebben gesteld, heeft de gemeente alsnog onderzoekers ingeschakeld. En nu de artikelen zijn gepubliceerd, heeft de gemeenteraad de nodige vragen gesteld.

De redactie van NRC sloot hun artikel af met: “Bescherm de klokkenluider. En zorg dat belastinggeld alleen besteed wordt aan die zaken waar de gemeenteraad, of Tweede Kamer, voor hebben gestemd.”

Meer weten over de Wet bescherming klokkenluiders? Heeft u al een onafhankelijke persoon die de meldingen coördineert? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Zoekt u nog een integriteitscoördinator? Neem dan contact met ons op.