Published On: 27/11/2023

Door de Wet bescherming klokkenluiders verwachtten we meer verhalen van klokkenluiders in het nieuws. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Zo was ONE-Dyas onlangs in het nieuws. Daar lijkt nog wel wat te doen te zijn op het gebied van veilig werken en veilig melden.

In augustus publiceerde NRC een artikel over misstanden op het gebied van veiligheid en milieu bij het bedrijf ONE-Dyas, eigendom van SHV (49%) en een aantal grote private investeerders. Werknemers van het gasbedrijf ONE-Dyas zouden onder onveilige omstandigheden moeten werken en blootgesteld zijn aan hoge waarden van het kankerverwekkende benzeen. Twee medewerkers werden zo ziek, dat ze moesten stoppen met werken. Net als bij het bedrijf Claessen Tankcleaning, waar wij eerder over berichtten, blijkt het hier om Poolse medewerkers te gaan. En ook hier gaat het om het inademen van het kankerverwekkende benzeen. De medewerkers meldden dit bij de Arbeidsinspectie, die de melding doorstuurde naar het Staatstoezicht op de Mijnen. Uiteindelijk krijgt het bedrijf een boete van EUR 1.800. Twee medewerkers belanden ziek thuis. Na twee jaar krijgen zij een vaststellingsovereenkomst aangeboden met een vertrouwelijkheidsclausule.

Wij raden de Poolse medewerkers aan om eens contact op te nemen met het Huis voor klokkenluiders. Hier lijkt toch zeker sprake te zijn van een misstand.

Volgens ONE-Dyas staat de veiligheid van de werknemers te allen tijde op de eerste plaats. Het artikel in NRC suggereert echter dat ze nog wel wat te doen hebben op het gebied van veilig werken en veilig melden.

Meer weten over veilig werken en veilig melden? Neem gerust contact met ons op. En lees ook dit volgende artikel over een onthutsend FNV rapport over grensoverschrijdend gedrag.

Neem contact op

Zoekt u nog een integriteitscoördinator? Neem dan contact met ons op.